Menu

Ontdek Noord-Holland

En ga lekker naar buiten

Noord-Holland staat natuurlijk bekend om de historische pracht van Amsterdam en Haarlem,  het authentieke van Volendam en Marken, molens op de Zaanze Schans en stranden bij Zandvoort en Bloemendaal. Maar de kustprovincie heeft veel meer te bieden dan je zou denken. Van het verrassend leuke Den Helder tot aan kunstenaarsdorp Bergen aan Zee. En van Het UNESCO Werelderfgoed Beemster en de Schermer tot het roemruchte Fort Pampus, het Muiderslot en het Zuiderzeemuseum. Ideale elementen voor een korte vakantie in het najaar.

 

Maritiem Den Helder

 

 

 

Den Helder ademt water. Lang stond de noordelijkste stad van de provincie louter bekend om de marinebasis en de veerboot naar Texel. Die tijd is geweest want Den Helder is meer dan een bezoek waard. Een van de indrukwekkendste gebouwen van de stad biedt onderdak aan het Marinemuseum, waar je onder meer een kijkje kan nemen in een panterschip en onderzeeboot. Fort Kijkduin ligt voor de stadspoorten van Den Helder en werd aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Napoleon, ter verdediging van de strategisch belangrijke stad. Nu is het een museum en vind je er een zee-aquarium met onder meer een twaalf meter lange, transparante tunnel, die je een blik geeft op diverse Noordzee vissen.

Lees meer over Den Helder.

 

 

Kunstzinning Bergen aan Zee

 

 

 

Dat Bergen aan Zee als sinds begin 20e eeuw een grote aantrekkingskracht heeft op kunstenaars is niet verwonderlijk. De rust, de weidsheid, gelegen aan de rand van de duinen en midden in de natuur, maken het een inspirerende plek voor artistiekelingen. Daardoor biedt Bergen de ideale mix voor een heerlijke vakantie aan zee, met een vleugje kunst en cultuur. De kunst van Bergen is permanent te bewonderen in Museum Kranenburgh en in Het Sterkenhuis. In de zomermaanden kun je terecht op de kunstmarkten en in oktober vind er de Kunst10daagse plaats. Een van de opvallendste bezienswaardigheden in Bergen is de Ruïnekerk, die midden in het dorp een mystieke uitstraling geeft. Voor gezinnen is een bezoek aan het Zee Aquarium zeer de moeite waard.

 

UNESCO werelderfgoed Beemster en de Schermer

 

 

 

Nergens is de vernuftige techniek van het inpolderen zo goed zichtbaar als in het UNESCO Werelderfgoed Beemster en de Schermer. Onder leiding van Jan Adriaenszoon Leeghwater, een molenmaker en waterbouwkundige, en met behulp van maar liefst 43 molens werd tussen 1607 en 1612 een complete binnenzee leeg gepompt. Wat resteerde was een vruchtbaar land, 3.5 meter onder zeeniveau. In 1999 werd het gebied opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als ‘een door mensen geschapen creatief meesterstuk’. Vandaag de dag is de Beemster en de Schermer een prachtig fiets- en wandelgebied, met een rijke natuurwaarde. In de buurt vind je de bekende vissersdorpen Volendam, Edam en Monnickendam, waar altijd leven in de brouwerij is en het vissersleven nog volop te zien is. 

 

Fort Pampus

 

 

 

'Voor pampus liggen' is een bekend gezegde, maar wist je ook dat het van een forteiland in de buurt van Amsterdam komt? Eeuwen geleden lag op die plek een zandbank (Pampus genaamd) die zwaarbeladen schepen veel last bezorgde. De schepen moesten wachten tot het vloed werd om de zandbank te passeren en ze lagen dus spreekwoordelijk 'voor Pampus'. Het fort is eind negentiende eeuw gebouwd om Amsterdam te beschermen, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort heeft nooit gebruikt hoeven te worden voor een oorlogshandeling, maar staat als robuust bouwwerk in het IJsselmeer symbool voor de roemruchte Stelling van Amsterdam. Het UNESCO Werelderfgoed Pampus is meer dan een bezoek waard. De betonnen kolos, met vele gangen en bezienswaardigheden als de machinekamer, slaapvertrekken en werkruimtes. Je vaart er naar toe met een veerdienst vanaf Muiden, Amsterdam of Almere.

 

Muiderslot

 

 

 

Een bezoek aan Fort Pampus is uitstekend te combineren met het Muiderslot. Een prachtig middeleeuws kasteel met een rijke historie, aan de de uitmonding van de Vecht. Het Muiderslot is rond 1280 gebouwd in opdracht van Graaf Floris V. Tegenwoordig is het Muiderslot een nationaal museum waar je je kan vergapen aan de prachtig ingerichte vertrekken, harnassen, wapens en andere gebruiksvoorwerpen, geheel gerestaureerd zoals ze er in de 17e eeuw uitzagen. In van de bekendste bewoners was P.C. Hooft, die er leefde van 1609 tot 1674. Het slot is het grootste deel van het jaar geopend voor bezoekers. Vergeet bij een bezoek vooral ook niet een wandeling door de kruidentuin te maken. Lees meer over het Muiderslot en de bezoekersinformatie.

 

Zuiderzeemuseum

 

 

 

Hoe het leven eruit zag op en rondom de Zuiderzee zo'n 100 jaar geleden ontdek je bij het Zuiderzeemuseum in het prachtige Enkhuizen. Meer dan 130 historische gebouwen vertellen samen met de ambachtslieden het verhaal van het vissersleven in die tijd. Ook voor kinderen een hartstikke leuk museum, vol interactie en bijzondere activiteiten. Lees meer over het museum en de bezoekersinformatie. Vergeet voor of na je bezoek aan het Zuiderzeemuseum ook niet een kijkje te nemen in Enkhuizen zelf. In de 17e eeuw was het een van de welvarendste steden van Nederland, als lid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Iets wat duidelijk terug is te zien aan de vele historische herenhuizen, grachten, kerken, stadsmuren en havens in de oude binnenstad.

 

Meer informatie over Noord-Holland vind je op de website van Holland.com. Zin om het buitenleven van deze veelzijdige provincie te ontdekken? Boek dan een vakantie bij een van de ruim 50 campings of accommodaties in Noord-Holland, die bij Vekabo zijn aangesloten.


Bekijk alle accommodaties